9 prachtige kunstlocaties

De mooiste locaties in Liemers, Achterhoek & Twente

Bekijk wat de kunstroute te bieden heeft

De kunstroute heeft je veel te bieden en brengt je dwars door de prachtige landschappen van de Liemers, de Achterhoek en Twente. Ondertussen kom je prachtige kunstwerken tegen, van indrukwekkende silo’s, historische gebouwen tot abstracte beeldhouwwerken. De route is naar wens aan te passen of verder uit te breiden.

1: Dat Bolwerck – Huis voor kunst en gedachten

Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen

Dat Bolwerck is een kunsthuis in een monumentaal gebouw in Zutphen, gebouwd in 1549. De gevel heeft diverse kenmerken uit de overgangstijd van Gotiek naar Renaissance. Zowel binnen als buiten zijn er doorlopend diverse exposities van hedendaagse beeldende kunsten te zien.

Er zijn diverse parkeerplaatsen rondom het centrum beschikbaar. Volg de parkeerroute.

2: Silo Art Tour Achterhoek

Goorseweg 13, 7241 DB Lochem

Het enorme kunstwerk van kunstenaarsduo TelmoMiel, van maar liefst 1300 m², rijst ver boven het landschap uit en is vanuit de wijde omtrek van Lochem te zien: De graansilo’s van Op- & Overslag Coöperatie Oost Nederland (OOCON) zijn voorzien van een indrukwekkende muurschildering, geïnspireerd op het boerenleven.

Gratis parkeren is mogelijk bij de Intratuin. Vanaf daar is het 10 minuten lopen naar de silo.

3: Silo Art Tour Achterhoek

Havenstraat 10, 7005 AG Doetinchem

In Doetinchem is een hyperrealistisch kunstwerk van de Belgische street-art-kunstenaar Smates te bewonderen. Het bedrijfspand van Partner in Petfood is onherkenbaar getransformeerd. De ‘reizende hond’ maakt door zijn formaat en het gebruik van realistische kleuren en dieptes veel impact.

Parkeren is mogelijk op de bezoekersparkeerplaats van de PPF.

Impact maken

“Ik wilde echt iets ‘groots’ ontwerpen en dat is niet gek met een ‘schilderdoek’ van dit formaat. De impact die ik met mijn werk maak vind ik ontzettend belangrijk. Zo wil ik dat bezoekers het kunstwerk van grote afstand kunnen zien en ook begrijpen wat de boodschap is. Het kunstwerk moet echt ‘binnenkomen’ bij de bezoeker.” – Bart Smeets

4: Stichting Beeldhouwerij Thorvald

koppelstraat 6, 7126 Ah bredevoort

In Bredevoort zijn vele prachtige kunstwerken van beeldhouwer Thorvald Dudok van Heel (1940) te bewonderen. Hij is pas later in zijn leven beeldhouwer geworden en heeft de laatste 10 jaar veel grote beelden gemaakt in Larvikietsteen, een bijzondere en zeldzame hardsteensoort uit Noorwegen. Een kaart van de beeldenroute is te verkrijgen bij de VVV in Bredevoort.

Parkeren is mogelijk op de camperplaats naast de Slingeplas. Hier kun je een nachtje verblijven in een mooie omgeving. Vanaf daar is het 10 minuten lopen naar de VVV.

5: Bibliotheek Oost-Achterhoek / Lichtenvoorde

de leest 2, 7131 Lh lichtenvoorde

Loop door het centrum van Lichtenvoorde en laat je verrassen door verschillende kleurrijke muurschilderingen. De een klein en ingetogen en de ander groots en kleurrijk! De street art maakt het centrum niet alleen mooier, maar laat ook een stukje ingehouden trots zien van Lichtenvoorde.

Parkeren is mogelijk bij parkeerplaats Nieuwmarkt, naast de Lidl.

6: VVV Groenlo – Grolse Gedichten

Kevelderstraat 1, 7141 be groenlo

Overal in deze vestingstad kom je diverse muurgedichten tegen, die je in aanraking brengen met poëzie en historie. Alle gedichten hebben een herkenbare relatie met het gebouw of de omgeving en zijn zeer toegankelijk en goed leesbaar. Er is een wandelroute gemaakt langs alle gedichten, het routeboekje is verkrijgbaar bij de VVV in Groenlo.

Er is een ruime parkeerplaats op Gasthuisstraat 20.

NEEM DE TIJD om extra te genieten!

Wist je dat…

Iedere plaats waar je doorheen rijdt nog veel meer te bieden heeft? Heb je dus meer tijd voor de kunstroute of wil je onderweg extra van de omgeving genieten? Dan kun je de route zelf natuurlijk nog verder uitbreiden, met mooie uitzichtpunten, pauzes om ergens wat te eten of te drinken, of leuke activiteiten.

Daarnaast zijn er in de omgeving verschillende mogelijkheden om te overnachten met je camper of caravan, denk aan diverse campings en camperplaatsen.

7: Henk Pen Campers & Caravans

westsingel 2, 7481 wk haaksbergen

Tijd om een pauze in te lassen en te genieten van een kopje koffie bij Henk Pen. Heb je nog wat onderdelen of accessoires nodig om je kampeeruitrusting compleet te maken? Dan is dit een goed moment om een kijkje te nemen in onze kampeershop. Je camper kun je ondertussen opladen bij onze camperplaatsen.

Op ons terrein zijn ruim voldoende parkeerplaatsen. Er zijn ook twee camperplaatsen beschikbaar waar je gratis kunt overnachten.

8: Rijksmuseum Twenthe

lasondersingel 129-131, 7514 bp enschede

Het Rijksmuseum Twenthe is het museum van Enschede en Twente met de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Je vindt hier wisselende tentoonstellingen, verspreid over maar liefst 36 zalen, met een grote collectie aan oude, moderne en hedendaagse kunst.

Volg, om te parkeren, de borden ‘Parkeren musea Roombeek’.

9: Galerie de Kunst van Kunst

geerdinksweg 2, 7555 dm hengelo

Voel je al geïnspireerd na het zien van al deze kunstwerken? Dan is het nu tijd om je waardecheque te verzilveren bij galerie de Kunst van Kunst in Hengelo! Hier vind je een ruim assortiment aan kunstwerken in verschillende stijlen en formaten. Er wordt gewerkt met kunstenaars vanuit het hele land. Er zit dus vast een mooi kunstwerk voor je tussen!

Let op: je kunt galerie de Kunst van Kunst alleen bezoeken na het maken van een afspraak!

Parkeren is mogelijk in de parkeerhavens langs de weg, vlakbij de galerie. Een andere mogelijkheid is parkeren op het Agathaplein.