Een van de beste roadtrips door Scandinavië!

Scandinavië leent zich perfect voor een roadtrip met de camper of caravan. Wij stippelden een prachtige route uit met een perfecte mix tussen natuur en cultuur. U leert het noorden van Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden wat beter kennen. Spot elanden, beren, bevers en andere bijzondere dieren tijdens uw trip door het zuiden van Scandinavië!

De start van de roadtrip door Scandinavië

Dag 1: Haaksbergen – Bremen

Als beginpunt hebben wij onze showroom in Haaksbergen genomen. Vanuit hier is het zo’n 2 uur en 30 minuten tot aan de Duitse havenstad. Komt u uit het westen of zuiden van het land, dan doet u er iets langer over. Met Bremen als eerste tussenstop bent u direct te gast in een van de mooiste steden van Duitsland. Heeft u uw fiets meegenomen op deze bijzondere roadtrip? Goede keuze! Bremen staat bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden van Europa. Vrijwel ieder hoogtepunten is gemakkelijk te bereiken per fiets. De voormalige Hanzestad is meer dan 1.200 jaar oud en geeft een goed beeld van hoe het ooit was in het noorden van Duitsland. Maak een wandeling door de historische Aldstadt of geniet van een heerlijk kopje koffie op een van de pittoreske terrasjes.

Dag 2: Bremen – Kopenhagen

Na een nacht in de buurt van Bremen is het al vroeg tijd om uw vleugels uit te slaan. Eigenlijk begint de Scandinavische roadtrip nu pas echt! De volgende bestemming is de hoofdstad van Denemarken: Kopenhagen. Vanuit Bremen is het nog een behoorlijke rit tot aan uw volgende verblijfplaats. Onderweg passeert u Hamburg, waar u later nog terugkeert. Eenmaal voorbij Hamburg rijdt u richting het noorden. U passeert bij Flensburg de grens en maakt uw eerste meter in Scandinavië. Het hoogtepunt van deze rit: De Grote Beltbrug. Deze enorme brug verbindt het vasteland van Denemarken met het eiland Seeland, waar Kopenhagen op ligt. Neem deze rit de tijd om een beetje tot rust te komen. U heeft morgen namelijk nog genoeg tijd om de stad te verkennen!

Dag 3: Ontdek sfeervol Kopenhagen

Direct bij het binnentreden van de historische binnenstad van Kopenhagen zal de unieke sfeer voelbaar zijn. De Deense hoofdstad heeft voor ieder wat wils. Met majestueuze paleizen, een oud historisch centrum, musea en gezellige terrassen komt u hier gemakkelijk de dag door. Onze tip: maak een wandeling door Kongens Have, een schitterend park midden in het centrum van de stad. Deze enorme tuin werd eens gebruikt als kasteeltuin van het Slot van Rosenborg, dat ook vanuit deze groene omgeving nog goed te zien is.

Dag 4: Kopenhagen – Gotenburg

Vrijwel direct na het verlaten van Kopenhagen, verlaat u ook Denemarken. Uw volgende land van bestemming is Zweden. Hier zult u de meeste tijd van de roadtrip door zuid-Scandinavië doorbrengen. Onderweg naar Gotenburg rijdt u voor het overgrote deel op de E6, een van de bekendste Europese wegen. In plusminus drie en half uur rijdt u door een prachtige groenrijke omgeving. Met een beetje geluk ziet u vanaf de weg nog wat van het Kattegat, het stukje zee dat het noorden van Denemarken scheidt van Zweden.

Als u in de ochtend vertrekt vanuit Kopenhagen heeft u nog genoeg tijd om Gotenburg te verkennen. De tweede grootste stad van Zweden heeft een oud karakteristiek stadscentrum en geeft u een goed beeld van de hedendaagse én historische cultuur van de Zweden. Als u ervoor kiest om een dag extra in Gotenburg te verblijven is het een absolute aanrader om vanuit de haven een boottocht door de archipel te maken. De Zweedse westkust staat bekend om zijn grillige omgeving. Rotsen met daarop typerende rode huisjes geven u het gevoel dat u zelf in een Pippi Langkous-film rondloopt.

Dag 5: Gotenburg – Oslo

Het vervolg van de roadtrip brengt u naar de hoofdstad van Noorwegen. Het land van de hoge fjorden, de Noormannen en eindeloze bossen! Voor de fjorden moet u afreizen naar het noordwesten, zo ver komen wij dit keer niet. Toch heeft het zuiden van Noorwegen ook zijn charmes. Onderweg naar Oslo raden wij u aan om te stoppen in Ljungskile. Een van de bekendste Scandinavische voedselingrediënten is zalm. In Ljungskile vindt u Laxbutiken een soort zalmmuseum/restaurant. Een fijne pitstop om de benen te strekken en eventueel de heerlijke zalm te proeven. U zult dan merken dat naar verloop van tijd de natuur steeds grilliger wordt, met als hoogtepunt een geweldig uitzicht vanaf de Uddevallabrug.

Dag 6: bijzonder Oslo

In Oslo zult u al snel merken waarom de Noren een van de meest gelukkige volken ter wereld zijn. Er hangt in de Noorse hoofdstad een heerlijke relaxte sfeer. Het pittoreske oude stadscentrum is een prima afwisseling als u geen fan bent van de moderne gebouwen. Ook Oslo is meer dan prima te verkennen per fiets. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele musea die stad rijk is.

Dag 7: Oslo – Karlstad

Hoewel Karlstad niet per se hoeft te gelden als je verblijfplaats tijdens een roadtrip door Scandinavië, gaat het ons vooral om de omgeving waarin de stad ligt. U rijdt door de Zweedse provincie Värmlands Län. Dit staat bekend als klein Canada vanwege zijn lage bevolkingsdichtheid. Met slechts 16 inwoners per vierkante kilometer is ruimtelijk wonen hier een serieus begrip. Deze prachtige streek staat bekend om haar rijke wildlife en ongerepte natuur. Houdt uw omgeving tijdens het rijden goed in gaten, het kan namelijk zomaar eens gebeuren dat u langs de weg bijvoorbeeld een eland of beer tegen het lijf loopt. Kiest u ervoor om niet in Karlstad te overnachten? Maak dan gebruik van het allemans recht. Waar in het overgrote deel van Europa het vrij kamperen verboden is, mag je daarentegen in Noorwegen en Zweden kamperen waar je wil.

Dag 8: Karlstad – Stockholm

Net als op de vorige dag zal de rit niet heel veel langer dan 4 uur duren. Hierdoor heeft u nog genoeg tijd om onderweg een aantal keer te stoppen. Vanuit Värmlands Län rijdt u in oostelijke richting naar de hoofdstad van Zweden: Stockholm. Onderweg geniet u van de afwisselend bosrijke omgeving.

Dag 9: Stockholm

Stockholm is verrassend mooi. Het stadscentrum bestaat uit veertien eilanden die allen zijn verbonden met behulp van bruggen. De stad wordt gekscherend ook wel eens het Venetië van het noorden genoemd. Wat ons betreft zo gek nog niet. Waar je ook kijkt, er is altijd wel ergens water te zien. Bezoek een van de prachtige paleizen die Stockholm rijk is of geniet van een smakelijk hapje eten op een van de gezellige terrassen in de haven.

Dag 10: Stockholm – Malmö

De langste rit van de hele roadtrip door Scandinavië is die van Stockholm naar Malmö. Naar schatting doet u er ongeveer 7 uur over. U rijdt vanuit het oosten dwars door Zweden heen. Vergeet vooral niet tussendoor te stoppen en te genieten van de adembenemende mooie natuur. Met name tijdens het passeren van het Vätternmeer heeft u een geweldig uitzicht.

Dag 11: Uitrusten in Malmö

Zo’n lange rit kan erg vermoeiend zijn. Wij hielden daar in onze planning rekening mee. Zeker omdat er op dag 12 nog een ritje van vijf uur richting Hamburg op het programma staat. Malmö is de woonplaats van voetbalster Zlatan Ibrahimovic. Met een beetje geluk vat u nog een glimp op van de boomlange superspits van AC Milan. In vergelijking met Stockholm en Gotenburg is Malmö erg modern. Wandel eens door de winkelstraten of bekijk de boulevard aan de kust. Nog geen genoeg gekregen van Kopenhagen? Dan kunt u er ook voor kiezen om Malmö over te slaan en direct door te rijden naar Kopenhagen, dat aan de overkant van de enorme brug ligt.

Dag 12: Malmö – Hamburg

Vanuit Malmö is het een kleine vijf uur rijden voordat u in Hamburg arriveert. Kiest u ervoor om niet in Malmö maar in Kopenhagen te verblijven, is die afstand wat kleiner. Langzaam wordt de ongerepte natuur van Scandinavië ingeruild voor het wat ‘gewonere’ landschap van noord-Duitsland. Het einde van de trip komt in zicht. Maar niet voordat u prachtig Hamburg heeft ontdekt!

Dag 13: Hamburg

Hamburg is enorm hip. De metropool is van oudsher een van de grootste steden van Duitsland en kent daarmee een enorme historie. Als men ergens de historie van de stad en het moderne leven goed weet te combineren dan is het in Hamburg. Wandel door een van de vele mooie parken, bezoek het oude stadscentrum of geniet van een biertje in een van de biergartens.

Dag 14: Hamburg – Haaksbergen

Met zo’n drie en half uur rijden sta je weer op Nederlandse bodem. Al met al kunnen wij niet anders zeggen dan dat Scandinavië zich perfect leent voor een roadtrip met de camper. Wat info inwinnen over het reizen met een camper of caravan of op zoek naar een nieuwe of tweedehands? Kijk dan eens verder op onze website of neem dan contact met ons op via onze online chat of ons telefoonnummer.