Onderhoud, schadeherstel, reiniging en inbouwmogelijkheden

Veelgestelde vragen over onze camper- en caravanservices

Vind hier het antwoord op de veelgestelde vragen aan onze werkplaats

Hier vind je antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen die onze klanten hebben over onze diensten in onze werkplaats. Als je een vraag hebt die hier niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Ons team staat klaar om jou te helpen!

Onderhoud

Wanneer moeten de banden worden vervangen aan mijn caravan? 

Hoewel slijtage wellicht als grootste boosdoener wordt gezien voor versleten caravanbanden, blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd het geval is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld autobanden, waar veel kilometers mee worden afgelegd, worden caravanbanden vaak minder gebruikt. Hierdoor is het profiel van de banden niet altijd een goede indicator van de staat van de banden.

Echter, na verloop van tijd en blootstelling aan weersomstandigheden kan er uitdroging optreden, wat kan leiden tot kleine scheurtjes in de banden. Dit komt doordat de weekmakers in de banden na ongeveer 6 jaar uitdrogen.

Daarom adviseren zowel de BOVAG als ANWB om de caravanbanden elke 6 jaar te vervangen. Zien de banden er nog prima uit? Laat ze dan voor de zekerheid even controleren door onze vakkundige monteurs.

Wat is de ideale bandenspanning voor mijn camper?

Het is belangrijk om de bandenspanning van je camper goed in de gaten te houden. We adviseren meestal een bandenspanning tussen 4,2 en 4,8 bar, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je meeneemt.

Over het algemeen is 4,5 bar zowel voor als achter een goede bandenspanning. Als je echter veel spullen meeneemt en de camper zwaar beladen is, kan het helpen om de bandenspanning te verhogen tot 4,8 bar. Zo blijven de banden goed op spanning en voorkom je problemen onderweg.

Is een onderhoudsbeurt aan mijn camper/caravan belangrijk?

Om problemen onderweg te voorkomen en je veiligheid te waarborgen, is het van groot belang om je camper/caravan regelmatig te onderhouden. Slecht, of onvoldoende, onderhoud kan immers leiden tot een kortere levensduur en hoge reparatiekosten van je kampeervoertuig.

In Nederland is het bovendien verplicht om je camper/caravan jaarlijks te laten keuren volgens de APK-normen. Voor de APK-keuring, periodiek onderhoud en reparaties kun je terecht in onze werkplaats.

Hoe kan ik vochtproblemen in mijn caravan of camper voorkomen?

Om vochtproblemen in je caravan of camper te voorkomen, is het belangrijk om goed te ventileren. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet worden geblokkeerd en laat de ramen op een kier staan tijdens het kamperen. Zorg er ook voor dat vochtige kleding en handdoeken buiten worden gedroogd.

We raden daarnaast aan om ieder jaar een vochtmeting te laten doen, zodat vochtproblemen en lekkages vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

Camper: APK keuring

Kan ik mijn camper APK keuren in het buitenland? 

Het is mogelijk om de APK keuring van jouw camper in België en Spanje uit te laten voeren. Is jouw camper goedgekeurd? Dan ontvang je een APK keuringsrapport als bewijs van goedkeuring.

Wanneer je de APK-keuring in Spanje laat uitvoeren, is het belangrijk om erop te letten dat je niet alleen het Spaanse keuringsrapport ontvangt, maar ook het Nederlandstalige keuringsrapport.

Het is verstandig om vooraf goed te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden van de APK-keuring in het buitenland.

Mijn APK is verlopen, wat moet ik doen?

Wanneer de APK-vervaldatum van je voertuig is verstreken, is het wettelijk niet toegestaan om hiermee gebruik te maken van de openbare weg.

Je mag nog wel een rit maken naar een geschikte APK-garage wanneer de APK verlopen is. Dit mag tot 2 maanden nadat de APK verlopen is. Na deze periode krijg je automatisch een boete opgelegd door de RDW. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken.

Kan ik mijn camper eerder laten keuren?

Ja, je kunt ervoor kiezen om je camper eerder te laten keuren, tot 2 maanden voor de APK-vervaldatum. De nieuwe APK-vervaldatum blijft dan hetzelfde plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van het voertuig).

Het is ook mogelijk om de APK-keuring nog eerder te laten plaatsvinden. In dit geval krijg je een nieuwe vervaldatum.

Krijg ik een herinnering voor de APK keuring?

De RDW stuurt je 6 weken voordat de APK op je voertuig vervalt een brief om je te herinneren aan de APK-vervaldatum van je voertuig. Deze brief ontvang je of per post of digitaal in je Berichtenbox.

Je blijft als eigenaar van een voertuig uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk om het voertuig op tijd te laten keuren.

Schadeherstel

Kan ik de schade aan mijn caravan of camper zelf repareren?

Het is niet aan te raden om de schade aan je caravan of camper zelf te repareren, tenzij je ervaren bent in het repareren van caravans en campers. Het repareren van de schade vereist specifieke kennis en vaardigheden en kan gevaarlijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd.

Hierdoor is het dus beter om onze ervaren en gespecialiseerde monteurs in te schakelen!

Wordt de schade aan mijn caravan of camper altijd volledig vergoed door mijn verzekeraar?

De vergoeding van de schade aan je caravan of camper hangt af van je verzekeringspolis en de omstandigheden van de schade.

In sommige gevallen wordt de schade volledig vergoed, terwijl in andere gevallen een eigen risico van toepassing kan zijn.

Voor meer informatie sturen wij je door naar jouw verzekeringsmaatschappij.

Kan ik zelf bepalen welk schadeherstelbedrijf mijn caravan of camper repareert?

In de meeste gevallen heb je als eigenaar van de caravan of camper de vrijheid om te kiezen welk schadeherstelbedrijf je wilt gebruiken.

Het is wel belangrijk om te controleren of het door jou gekozen bedrijf voldoet aan de eisen en kwalificaties die vereist zijn voor het repareren van caravans en campers. Henk Pen werkt via de strikte richtlijnen van OMNIA schadeherstel en de BOVAG-richtlijnen met garantie.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schade aan caravans en campers?

De meest voorkomende oorzaken van schade aan caravans en campers zijn aanrijdingen, stormschade, hagelschade en lekkages. Andere oorzaken zijn schade door onjuist gebruik, inbraak of vandalisme.

Inbouw

Wat zijn populaire accessoires die in caravans en campers worden ingebouwd?

Populaire accessoires die in caravans en campers worden ingebouwd zijn airconditioning, zonnepanelen, televisies, satellietschotels, audio- en navigatiesystemen, koelkasten, keukenapparatuur en badkameraccessoires.

Natuurlijk staan onze monteurs voor je klaar om je hierover een passend advies te geven, wat aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden.

Moet ik mijn verzekeraar op de hoogte stellen over het inbouwen van accessoires?

Ja, het is belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te stellen als je accessoires in je caravan of camper inbouwt. Dit kan invloed hebben op je verzekeringspolis en dekking.

Het is aan te raden om de verzekeringsvoorwaarden zorgvuldig te lezen en contact op te nemen met je verzekeraar vóórdat je accessoires laat installeren.

Verandert het laadvermogen van mijn camper / caravan als ik iets laat inbouwen?

Door het monteren van accessoires voeg je extra gewicht toe aan het kampeervoertuig. Dit betekent dat het laadvermogen wordt verminderd met het aantal kilo’s van de accessoires (inclusief toebehoren). Onze technische specialisten kunnen je hierover verder adviseren.

Wassen & reinigen

Hoe vaak moet ik mijn camper of caravan wassen?

Dit hangt af van hoe vaak je je voertuig gebruikt en de omstandigheden waarin het wordt opgeslagen. Door je kampeervoertuig ook in de was te laten zetten breng je als het ware een beschermlaag aan.

We raden daarom aan om je camper of caravan tenminste 1 à 2 keer per jaar te laten wassen, zodat vuil en aanslag geen kans krijgen. Bijvoorbeeld in de herfst, voordat de camper of caravan de stalling ingaat, en in het voorjaar, zodat je het kampeerseizoen schoon en fris kunt beginnen.

Wordt het dak van mijn camper of caravan ook gewassen?

Ja, het dak van jouw caravan/camper wordt bij ons ook gewassen. Het is erg belangrijk dat het dak van je camper of caravan ook op de juiste manier gereinigd wordt. Dit is om de opbouw van vuil en schimmel te voorkomen.

Wat voor soort zeep wordt er gebruikt om mijn camper of caravan te wassen?

In onze wasplaats gebruiken we een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor het wassen van caravans en campers. We vermijden agressieve reinigingsmiddelen die de wax- of verflaag kunnen beschadigen.

Moet ik een afspraak maken voor het wassen van mijn camper of caravan?

Ja, wanneer je jouw caravan/camper wilt laten wassen bij de wasplaats van Henk Pen moet je van tevoren een afspraak maken.
Wil je een wasbeurt inplannen voordat je op vakantie gaat? Houdt dan rekening met de drukte in het hoogseizoen en maak tijdig een afspraak!

Heb je nog andere vragen of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

 

Naam
Adres
Soort voertuig(Vereist)