Schoner op stap met je dieselcamper:

Alles wat je moet weten over AdBlue

Veelgestelde vragen over AdBlue

Wanneer je met een (huur)camper met dieselmotor op stap gaat, zul je hier vroeg of laat mee in aanraking komen: AdBlue. In het kort gezegd is dit een mengsel wat wordt gebruikt om je dieselcamper schoner te laten rijden. Maar wat is AdBlue precies en hoe werkt het? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over AdBlue hier.

Wat is AdBlue precies?

AdBlue is een beschermde handelsnaam voor AUS32, een 32,5%-oplossing van ureum in gedemineraliseerd water. Internationaal wordt dit ook wel aangeduid als Diesel Exhaust Fluid. Het wordt gebruikt als bijvoeging bij voertuigen die diesel gebruiken, om ze schoner te laten rijden, en aan de emissienormen te voldoen, zoals die vastgelegd zijn in de Europese emissiestandaard.

Hoeveel AdBlue verbruikt mijn camper?

Bij motoren van Fiat, Peugeot en Citroën is een AdBlue-verbruik van ongeveer 3,5 tot 5 liter per 1000 kilometer aanvaardbaar. Campers die de Mercedes Sprinter als basisvoertuig gebruiken, hebben een AdBlue-tank van 22 liter aan boord. Bij campers op basis van de Fiat Ducato is dat een tank van 15 liter.

Handig om te weten:

  • De meeste losse AdBlue-tanks zijn voorzien van een trechter om AdBlue in de tank te gieten. Het kan wel handig zijn om een losse trechter bij je te hebben wanneer je een langere reis gaat maken.
  • AdBlue kan vlekken geven op je kleren, maar ook invreten op de lak van je voertuig! Het is dus zaak dit zo spoedig mogelijk schoon te maken met een doekje, wanneer er (veel) AdBlue geknoeid is.

Wanneer moet ik AdBlue bijvullen?

Ons advies is: doe dit altijd ruim op tijd, zodra de tank halfleeg is.

Let op: sommige motoren kunnen niet meer gestart worden als de AdBlue op is. Zorg er daarom altijd voor dat je de AdBlue op tijd aanvult en/of een noodvoorraad bij je hebt!

Hoe weet ik hoe vol de tank is?

Een lampje in het dashboard geeft aan wanneer de AdBlue half leeg is en bijgevuld dient te worden. Hoe dit lampje er precies uitziet verschilt per merk. Let op: dit is niet hetzelfde lampje als de brandstofmeter! Bij nieuwere campers, zoals een camper van type 8 op basis van Fiat Ducato, wordt dit aangegeven via een brandstofmeter via het menu van de boordcomputer.

Waar is AdBlue verkrijgbaar?

AdBlue kun je aanvullen bij een tankstation. Daarnaast is het vaak te koop bij de bouwmarkt of online te bestellen.

Let op: de vloeistof heeft een eigen reservoir en dient dus NIET toegevoegd te worden aan de dieseltank. Je herkent het reservoir aan een blauwe AdBlue dop. Het verschilt per merk camper waar het reservoir zich bevindt (raadpleeg indien nodig de handleiding van jouw camper). Enkele mogelijkheden zijn:

  • of bij de vulopening van de dieseltank, achter de tankklep;
  • of onder de motorkap, in het motorblok;
  • of in de kofferbak, onder de vloer.

Heb je nog een andere vraag over AdBlue?

Heb je nog vragen of is iets nog niet helemaal duidelijk, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier. We helpen je graag verder!

Naam
Adres
Soort voertuig(Vereist)