Zorg voor een veilige reis: alles over de camper APK-keuring.

Voor onderhoud van je camper, ben je verplicht deze regelmatig te laten keuren volgens de Algemene Periodieke Keuring (APK). Benieuwd naar het belang van de camper APK-keuring? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt!

VEILIG EN VERZEKERD OP REIS

Het belang van de APK

Zonder een geldige APK is het niet toegestaan om met je camper de weg op te gaan. Wanneer je dit toch doet, loop je het risico op een boete van de RDW of de politie. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor je verzekering.

Belangrijk is om te weten dat zelfs als je niet rijdt met je camper, je nog steeds verplicht bent om deze tijdig APK te laten keuren. Je kunt uiteraard bij ons terecht voor een APK keuring. 

Combineer je APK met een onderhoudsbeurt

Uiteraard is het prettig als jouw kampeervoertuig door de keuring heen komt en je direct weer op pad kunt. Helaas is het niet altijd het geval dat een camper vlekkeloos door de keuring heen komt. Om een hoop gedoe te voorkomen en je een maximale service te bieden, kan een APK en onderhoudsbeurt gecombineerd worden in onze werkplaats.

Prijzen en frequentie van de APK

De kosten van een APK-keuring zijn afhankelijk van het feit of je een diesel- of benzinecamper rijdt. Voor een voertuig op basis van een benzinetank geldt een prijs van €49,00. Voor een camper op dieselbasis wordt er een meerprijs van €30,00 euro gerekend. 

In de onderstaande tabel kun je vinden wanneer jouw camper een APK-keuring nodig heeft.

GewichtEerste inschrijvingType camperPeriodieke keuring
3.500kg of minder (APK 2)Na 1 januari 2005Benzine en/of elektromotor– 1e APK na 4 jaar
– 2e en 3e APK na 2 jaar
– daarna elk jaar
Diesel, gas of anders– 1e APK na 3 jaar
– daarna elk jaar
Voor 1 januari 2005Alle soorten– 1e APK na 3 jaar
– daarna elk jaar
30 jaar of ouderAlle soorten– APK eens per 2 jaar
Voor 1 januari 1960Alle soorten– geen APK nodig
Meer dan 3.500kg (APK 1)Na 1 januari 1960Alle soorten– elk jaar
Voor 1 januari 1960Alle soorten– geen APK nodig

Controleer de vervaldatum

Het is van groot belang om, voordat je jouw camper voor een APK-keuring aanbiedt, te controleren in welke categorie jouw camper valt en wat de vervaldatum van de APK is. Deze informatie kun je online bij de RDW raadplegen.

De datum die vermeld staat achter ‘Vervaldatum APK’ is de APK-vervaldatum van jouw camper. Het is van belang om jouw camper vóór deze vervaldatum opnieuw te laten goedkeuren.

Het keuringsrapport

Na afloop van de APK krijg je een keuringsrapport. Hierop staat of jouw camper is goedgekeurd of afgekeurd, inclusief een overzicht van de reparatie-, afkeur-, en adviespunten.  

Het is verstandig om dit keuringsrapport goed te bewaren in de camper. In Nederland is het niet meer verplicht het rapport bij je te hebben tijdens het rijden, maar in veel andere Europese landen kan onderweg nog wél gevraagd worden naar het keuringsrapport!  

Heb je nog vragen over de APK, of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

 

Naam
Adres
Soort voertuig(Vereist)