Een gebruikte caravan kopen; waar let je op?

Ben je van plan om binnen afzienbare tijd een gebruikte caravan aan te kopen? Lees dan onze blog door en ben op de hoogte van onze belangrijke tips! Het kopen van een occasion kan, wanneer je niet goed op de hoogte bent, voor de nodige problemen zorgen. Al is het niet direct, dan wel in de toekomst. 

1. Een gebruikte caravan kopen voor het juiste bedrag

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je niet teveel betaald voor een tweedehands caravan. Als je een occasion aankoopt bij een particuliere verkoper is het altijd belangrijk om vooraf al wat research te doen naar de gemiddelde prijs van het model. Er is natuurlijk niks zo vervelend als je een caravan koopt en er later achter komt dat je hetzelfde model voor een veel lagere prijs op een andere plek had kunnen kopen. Als je ervoor kiest om je caravan te kopen bij een kampeerzaak als Henk Pen, hoef je niet bang te zijn dat je teveel betaald. Een verkoop wordt bij ons altijd op basis van een conforme marktprijs gedaan.

2. Voorkom vervelende tegenvallers

Een occasion is gebruikt en kan dus ook gebruikssporen bevatten. Het is dan ook verstandig om het hele kampeermiddel nog eens goed na te lopen tijdens een bezichtiging. Ook bij de aankoop bij een erkend bedrijf kan een kritische blik natuurlijk nooit kwaad. Een van de zaken om op te letten is of er scheurtjes boven de deur van de caravan zichtbaar zijn. Dit kan duiden op een verzakt chassis. Ook het nakijken van de kunststof beplating is aan te raden. Scheurtjes of hagelschade kunnen voor onder meer vervelende lekkages zorgen. Daarnaast is zo’n reparatie vaak niet goedkoop. Tenslotte is het aan te raden om een vochtmeting uit te voeren. Het kan namelijk zijn dat er rotplekken zijn. Ook kringen of vochtplekken kunnen wijzen op een vochtprobleem. Je kunt bijvoorbeeld vragen om keuringsrapporten, zo weet je dat het kampeermiddel met regelmaat is onderhouden.

3. Check of je auto de caravan kan trekken

Het is natuurlijk prachtig om een nieuwe caravan te kopen. Al heb je er niet zoveel aan als je auto hem niet kan trekken. Het is daarom ook altijd belangrijk om te kijken of je auto van een juiste trekhaak is voorzien. Tenslotte is het gewicht ook belangrijk om mee te nemen in deze keuze. Ook niet geheel onbelangrijk: mag je de caravan vervoeren met het rijbewijs dat u in bezit heeft?

4. Loop het chassisnummer na op de papieren

Het is belangrijk om het chassisnummer op de caravan te vergelijken met die op de papieren. Het chassisnummer is een uniek nummer en komt dus alleen terug op de desbetreffende caravan. In de meeste gevallen is het nummer terug te vinden aan de rechterkant van de chassisbalk. Dat is aan de onderkant van het kampeermiddel. Vraag hierbij ook om het kentekenbewijs. Daarop zie je namelijk terug op welke datum de caravan op het kenteken is gezet. Overigens hoeft dat natuurlijk niks te zeggen over het modeljaar. Als het modeljaar van het voertuig niet overeenkomt met het jaar dat de caravan op het kenteken is gezet, wil dat niet altijd direct wat zeggen.

5. Vraag om het garantiebewijs bij het kopen van een gebruikte caravan

Als je ondanks de nadelen toch kiest voor de aankoop van een tweedehands caravan bij een particulier is het absoluut aan te raden om een duidelijke én schriftelijke koopovereenkomst te sluiten. Mocht het dan binnen afzienbare tijd toch helemaal mis te gaan, heb je nog altijd wat om op terug te vallen. Als je kiest voor Henk Pen of een andere erkende verkoper van BOVAG heb je afhankelijk van het bouwjaar en de staat van het voertuig voor een bepaalde tijd garantie. Vraag dit altijd goed na bij de aankoop van jouw caravan. Mocht er ooit iets mis gaan, dan hoef je niet bang te zijn dat je veel geld kwijt bent aan bijvoorbeeld de reparatie.

6. Een extra voordeel van een aankoop bij Henk Pen

Bij de aankoop van een caravan bij een particuliere verkoper krijg je precies wat je (niet) ziet. Het kan zomaar zijn dat er wordt gezwegen over schade, mankementen of andere vervelende bijkomstigheden. Wanneer je een occasion aankoopt bij Henk Pen hoef je daar niet bang voor te zijn. Al onze tweedehands caravans én campers worden voorafgaand aan de verkoop grondig gecheckt door onze ervaren werkplaatsmederwerkers. Zij controleren op schade en repareren waar nodig probleemplekken. Zo voelt het een beetje alsof je een gloednieuwe caravan koopt voor de prijs van een tweedehands.