Kampeervakantie in de Balkan: wat zijn de hotspots?

Een kampeervakantie in de Balkan is hot. Waar al jaren veel vakantiegangers naar de kust van Kroatië afreizen worden sommige andere landen in de zuidoost-Europese regio nog geregeld (onterecht) overgeslagen. In deze blog nemen wij je mee langs de mooiste plekjes van de Balkan. Wie weet zit je komende zomer wel aan het Ohridmeer in Macedonië of geniet je van een heerlijk ijsje in de straten van het sprookjesachtige Dubrovnik.

De publiekslieveling tijdens een kampeervakantie in de Balkan

Het eeuwenoude Dubrovnik is al jaren enorm in trek bij toeristen. De prachtige vestingstad draagt als bijnaam ‘de parel van de Adriatische zee’. Wat ons betreft ook niet meer dan terecht. Bij een kampeervakantie in de Balkan kun je niet anders dan ook een bezoek te brengen aan deze prachtstad. Gelegen in het uiterste zuiden van Kroatië vormt Dubrovnik een van de meest interessante, mooie locaties van de hele regio. Let wel op! Het centrum is klein en middeleeuws. Je kunt er dus niet met de auto komen. Daar is uiteraard rekening mee gehouden en er zijn genoeg parkeerplaatsen rondom de stad te vinden waar je de auto of camper voor een dagje kwijt kunt. Ben je slecht te been? Dan is het verstandig om deze locatie over te slaan. Door de oude straatstenen en behoorlijke hoogteverschillen is een groot deel van de sprookjesachtige stad onbegaanbaar. Geniet van Kroatië op zijn best in een van zijn meest tot de verbeelding sprekende kustplaatsen.

Het historisch centrum van de stad staat op de lijst van het UNESCO werelderfgoed. Maak een wandeling door de prachtige haven en geniet van heerlijk (goedkoop) eten. Een van de specialiteiten van de regio is de zeevruchtenschotel. In Kroatië staat men bekend om de heerlijke bereiding van verse schotels met onder meer heerlijke garnalen, mosselen en verschillende soorten vis. Als je niet zo’n visliefhebber bent, is er natuurlijk ook nog allerlei anders lekkers te vinden in de pittoreske restaurants van Dubrovnik.

Venetiaanse charme in noordelijk Kroatië

Verder naar het noorden, op het schiereiland Istrië om precies te zijn, zijn er nog verschillende andere hoogtepunten van Kroatië te vinden. Istrië is een van de meest populaire bestemmingen voor een kampeervakantie in de Balkan. De groene kust met haar gezellige dorpjes spreekt veel reizigers aan vanwege de mooie kiezelstranden, de gastvrije bevolking en de (relatief) korte reisafstand. Een van de absolute hotspots van noordelijk Kroatië is Rovinj. Het sfeervolle stadje ligt als een baken in de Adriatische Zee. Het historische centrum van de stad was een belangrijk onderdeel van het ooit zo machtige Venetiaanse rijk. De invloed van de Venetianen is dan ook nog goed terug te zien. Het hoogtepunt van Rovinj is ongetwijfeld de St. Eufemia kerk. Als replica van de San Marco in Venetië trekt het barokke kerkje veel bekijks. Tip: beklim de toren voor een adembenemend uitzicht over de baai van Rovinj!

Culturele hoogtepunten van Bosnië & Herzegovina

Tijdens een kampeervakantie in de Balkan is er uiteraard veel meer dan alleen Kroatië. Ook als je landinwaarts trekt, zijn er nog genoeg prachtige plekken te ontdekken. Trek er met de caravan op uit en verken het robuuste Bosnië & Herzegovina. De afwisseling van ongerepte natuur en prachtige plaatsjes is vrijwel nergens zo machtig als hier. Toch zijn er twee locaties die wat ons betreft absoluut op uw bucketlist moeten staan. Om te beginnen lichten we hoofdstad Sarajevo uit. Deze stad heeft een bewogen historie achter de rug waarvan nog veel is terug te vinden in het straatbeeld. De littekens van een verschrikkelijke oorlog, Ottomaanse invloeden en een modern leven vormen een unieke stad in alle opzichten. Zeker de moeite waard dus om Sarajevo te bezoeken bij je trip door Bosnië.

Naast Sarajevo heeft het groene, bergachtige landschap van Bosnië nog meer te bieden. Op zo’n twee uur rijden van Sarajevo ligt Mostar. Net als de Bosnische hoofdstad is deze plek getekend door de oorlog. Toch is de pracht en praal van deze plek in al zijn glorie hersteld. Eens werd dit dorpje in tweeën gesplitst door grote verschillen. De ene kant van het bergdorp was voor de ene groep van de bevolking, de overkant voor hun ’tegenstanders’. Bruggen werden opgeblazen en de twee groepen leefden geheel afgescheiden van elkaar. Inmiddels zijn de bruggen hersteld en vormen zij het hoogtepunt van Mostar. Maak een wandeling over de tientallen meterhoge brug en aanschouw de ‘brugduikers’. Deze waaghalzen springen vanaf de brug, die zo’n 30 meter hoog is, in de diepe ravijn. Een spectaculair aangezicht tijdens een wandeling door dit historische dorp.

Met de camper langs de baai van Kotor

Verder naar het zuiden vind je Montenegro. Nog niet heel lang geleden werd het land onafhankelijk van Servië. Wanneer men het over hoogtepunten van Montenegro heeft, komt er steevast één plek voorbij: de baai van Kotor. Met de groene kuststrook, die in het verlengde ligt van Kroatië, wordt Montenegro ieder jaar wat populairder bij vakantiegangers. Wat ons betreft niet meer dan terecht. De baai, vernoemd naar de stad Kotor, is er per auto gemakkelijk te bezichtigen. Rondom de hele inham loopt een weg. Of de titel baai terecht is, valt over de te dubben. De charmes van deze omgeving zijn nauwelijks met een pen te beschrijven. De baai van Kotor is diep als een Noorse fjord, ongerept als het binnenland van Griekenland en groen als de kuststrook van Kroatië. Veel mooier ga je het niet snel vinden. Ideaal dus voor een kampeervakantie in de Balkan. Een ander pluspunt is de aanwezigheid van vele campings in de regio. Ben je slim, dan kies je een plek tussen Dubrovnik en de baai van Kotor. Deze twee hotspots liggen slechts op 2 uur rijden van elkaar en zijn beide het bezoeken meer dan waard!

Combinatie natuur en strand tijdens kampeervakantie in de Balkan

Je vakantie met de camper kan prima als combinatie tussen ontspanning en sightseeing. Wat ons betreft reis je dan af naar het Ohridmeer in Macedonië. Deze onontdekte parel biedt alles waar het hart naar verlangt. Heerlijke stranden, sfeervolle dorpjes en genoeg interessante bezienswaardigheden. Het meer van Ohrid ligt het meest zuidelijk van al onze aanbevelingen. Een goede camper óf caravan kan dan ook niet ontbreken. Laat je door een van onze verkopers inlichten over de mogelijkheden van een kampeervakantie naar de Balkan en het gebruik van je kampeervoertuig. Je kunt ervoor kiezen om onze showroom de bezoeken en een kijkje te nemen in ons allesomvattende assortiment. Uiteraard is ons aanbod ook op de website te bekijken.