Winterstalling:

Maak je camper winterklaar met deze tips!

Bereid je camper goed voor op de winterstalling

De dagen worden korter, kouder en guurder. Voor veel mensen loopt het kampeerseizoen weer ten einde en gaat de camper terug de stalling in. De hoogste tijd om je camper winterklaar te maken! Om je hierover goed te informeren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo bereid je je camper goed voor op de winter, voorkom je problemen en ben je van het voorjaar weer snel klaar om op pad te gaan!

Watersystemen legen

Zorg ervoor dat al het water is afgetapt en je dus zowel de schoon-, vuil- en toiletvuilwatertank volledig leeg laat lopen. Draai het vorstventiel handmatig open en zet alle kranen in de middenstand, zodat de leidingen belucht worden en het resterende vocht weg kan lopen.

De eventuele doucheslang kun je omhoog houden, zodat hier ook geen water in blijft staan. Doorblazen met de mond (en niet met perslucht!) wordt ook nog wel eens gedaan.

Accu’s opladen of afkoppelen

Als de stallingseigenaar niet eist dat de accu’s afgekoppeld worden, dan wordt aangeraden de camper continue aan de 230v te laten staan. Zo word(en) zowel de boordaccu(‘s) als de startaccu geladen. Continue aan de stroom staan is daarbij belangrijk, met bijv. een tijdklok een uurtje per dag resulteert meestal in schade aan de accu’s. Het bedieningspaneel hoeft hiervoor ook niet aan te staan. Eventuele massaschakelaars (grote rode sleutel) moeten dan wel aan staan.

Van sommige (vaak wat oudere) campers kan de boordelektronica de startaccu niet laden op 230v. Hiervoor kunnen wij een apparaatje bij je camper inbouwen. Als de stallingseigenaar eist dat de accu’s afgekoppeld worden dan dienen deze vooraf volledig opgeladen te zijn. Afkoppelen kan doormiddel van de zekeringen eruit halen of door de gemonteerde massaschakelaars uit te zetten.

Gasflessen dichtdraaien

De gasflessen in de stalling dichtdraaien is meestal voldoende. Sommige stallingseigenaren eisen dat de gasflessen uit de camper worden gehaald. Of dit voor jouw camper ook nodig is, kun je het beste navragen aan je stallingseigenaar. Lpg flessen kunnen en hoeven niet verwijderd te worden, dit zijn namelijk geen flessen maar tanks.

Als de gasflessen na de winter weer gemonteerd worden en er zit een mono- of duocontrol in de wagen, dan moet je eerst de kraan op de fles opendraaien. Vervolgens kun je de aanwezige slangbreukbeveiligingsventielen (de rode, groene, of zwarte knop tussen fles en slang) een paar seconden indrukken. Hierdoor gaat de gastoevoer weer open richting de verbruikers.

Bandenspanning aanvullen

Zorg dat de bandenspanning maximaal is wanneer de wagen de stalling in gaat. De maximale spanning staat altijd aangegeven op de band.